Enkelt och smaskigt godis

dscn00721De flesta köper tyvärr sitt godis, men det är både smarrigt och kul att göra sitt eget. Snabbt går det också och kostar inte många kronor. På internet och i kok- och bakböcker kan man finna tusentals detaljerade recept på godis, men här kommer en snabb översikt över hur man tillverkar vanliga sorters godis.

Kola och knäck

Det är egentligen ingen stor skillnad på kola och knäck. Båda kokas i en tjockbottnad kastrull och består av en blandning av vispgrädde, ljus sirap, socker och smör och ibland andra ingredienser som mandel eller vaniljsocker. Skillnaden består främst i hur länge blandningen får koka. Knäck har en hårdare konsistens och kokas därför längre medan kola oftast är mjuk.

Om man har en matlagningstermometer kan man använda den för att hålla koll så att inte smeten blir för fast. När man tillverkar knäck ska temperaturen vara ungefär 124 grader och vid kolatillverkning runt 122 grader.

Saknar man termometer kan man använda sig av kulprovet istället – då tar man upp lite av smeten med en tesked och släpper ner i ett glas eller bunke med kallt vatten. Om det går att forma smeten till en kula är den färdigkokt, annars får man koka den längre. Det är lätt att överkoka smeten så för säkerhets skull gäller det att göra kulprovet innan man tror att den är färdig.

Chokladpraliner

Hemtillverkade chokladpraliner är en väldigt uppskattad present och det bästa är att man kan använda precis vilken choklad och fyllning man vill. Även pralintillverkning är enkelt och det enda material man behöver förutom ingredienserna är en silikonform för praliner.

Man börjar med att hacka choklad i mindre delar och smälter sedan dessa i ett vattenbad. När chokladen smält häller man den i silikonformen och låter rinna av i bunken så att det blir ett tunt skal kvar. När detta stelnat häller man i hemlagad fyllning som lemoncurd, kolasås eller jordgubbsmousse och sedan täcker man detta med mer choklad och låter stelna i kylskåp.

Om man vill kan man dekorera sina praliner med smält choklad av en annan färg, nötter eller strössel.