Gott och blandat till jul

3c9f77d0da100c479ac1120646fbb449Nästan alla blir som barn kring jul och många älskar att syssla med julstök. Det är den perfekta delen av året för både pyssel och bak och det finns många idéer att prova på.

Pynt till granen

En enkel men kul grej man kan tillverka för att snygga upp julgranen är ett flätat hjärta. Det enda man behöver är två olikfärgade pappersark, en sax och lite klister. Genom att klippa ut två likadana figurer ur de båda pappersarken och fläta ihop dem, bildas ett hjärta. Figurerna ska vara rektangulära men avrundade upptill, som om man klistrat fast en halvcirkel på ovansidan av rektangeln. Man kan använda sig av mallar som finns uppladdade på internet men det är ganska lätt att klippa till själv om man är försiktig.

När man har sina båda hjärthalvor ska man klippa den rektangulära delen i remsor. Bäst blir det om man klipper till tre eller fyra remsor, men det beror på hur stora rutor man vill ha på sitt hjärta och det går utmärkt att ha fler eller färre. Huvudsaken är att alla remsor är lika stora, och att man bara klippt upp dit halvcirkeln börjar. Sedan sätter man ihop halvorna genom att fläta samman de olikfärgade remsorna.

Gott julfika

Ett enkelt och gott fikabröd är pepparkakor, men man bör tänka på att degen ska vila minst över natten i kylskåp så det är bra om den är klar innan man blir sugen på att baka. Det finns förstås olika recept på pepparkakor och alla har nog sitt favoritrecept, men grundingredienserna är alltid mjöl, smör, sirap, bikarbonat, vätska i form av till exempel vatten, grädde eller filmjölk, och pepparkakskryddor. Kryddorna kan antingen köpas färdigblandade eller så gör man sin egen blandning av ingefära, nejlika, kanel och kardemumma. Smaskigt!

Saffransbröd är också typiskt juligt, men istället för att bara göra klassiska lussekatter kan man prova på att baka saffranssnäckor med pistagefyllning eller en saffranskladdkaka med mandel. Självklart går det att variera fyllningarna efter tycke och smak och bara fantasin sätter gränserna.