Handgjorda smycken som presenter

giftboxes1Det är alltid kul att ge bort handgjorda presenter till nära och kära och någonting som alltid uppskattas är egentillverkade smycken! Man skulle kunna tro att det är tidsödande att tillverka egna smycken men det som tar mest tid är nog att välja ut vilka delar man ska använda. Det finns nämligen tusentals vackra pärlor, kedjor och figurer i metall, glas och halvädelstenar som kan användas och det kan vara svårt att bestämma sig för vad som är finast.

Armband och halsband

Det kan ta kort eller lång tid att tillverka dessa beroende på om man köper färdiga delar eller tillverkar några själv. Om man vill prova på smyckestillverkning finns det tillverkningssatser att köpa i alla möjliga storlekar, och då ingår allt det viktiga som pärlor, halvädelstenar, metalltråd, elastisk tråd och andra saker man behöver.

Att tillverka ett armband är bland det lättaste man kan göra och är kul för både nybörjare och barn. Det enda man behöver är någon sorts tjockare tråd i metall, garn eller något elastiskt material och sedan kan man täcka tråden med de pärlor eller metallbitar man vill.

Till exempel kan man göra ett armband som består av glaspärlor i två eller tre olika färger, och där man har gjort accenter av några enstaka halvädelstenar som ametist, turkos eller granat. Istället för halvädelstenar kan man använda sig av små metallfigurer som ser ut som djur eller är ingraverade med till exempel astrologiska tecken.

När man tillverkar halsband är processen likadan fast man behöver förstås längre tråd och fler smyckesdelar. Det kan också vara en kul idé att sätta till exempel en fjäder som hänge på halsbandet, eller kanske en lite större metallfigur. Handgjorda smycken kan verkligen varieras in i det oändliga.

Göra ringar själv

Man kan faktiskt tillverka ringar helt själv, och förhållandevis enkelt, om man använder silverlera. Leran består av nästan rent silver och är enkel att forma med hjälp av olika redskap, och när man har fått den form och mönster man vill ha bränner man den i en ugn. Då försvinner leran och rent silver återstår. Svårare än så är det inte!