Klä om en stol

Att klä om stolar är ett pyssel som till en början kan verka knepigt, men när man kommer igång och får in den rätta snitsen går väldigt fort att göra. Genom att byta ut tyget på stolens sits och eventuellt klädda ryggstöd kan du få en möbel att gå ifrån tråkig till en riktig inredningsdetalj som passar in i det övriga rummet.

För det första behöver du ha en stol med stoppad sits. Dessa kan man ofta hitta till en liten peng på loppisar eller andra second-hand butiker. I vissa fall kan det även behöva läggas lite kärlek på övriga delar på stolen, såsom ett ryggstöd som behöver få sig ett laget färg eller ett par skruvar som behöver dras åt. Om det är så så, så kan det vara bra att göra detta först, så att det nya tyget inte får färgfläckar på sig. Att stoppningen i dynan känns bra är också viktigt, så att stolen kommer till användning när den är klar.

Förutom tyg behöver du även en hammare och nubb eller en häftpistol för att fästa tyget. En tång gör det lite enklare att få bort den gamla klädseln, så att det gamla mönstret inte lyser igenom det nya.

Det roligaste – att välja tyg
Att välja ut tyg som du vill använda handlar inte bara om att hitta rätt mönster eller färg, utan även materialet i sig kan ha stor betydelse. Om du vill att tyget ska hålla kan du välja ett kraftigare material, medans du om du tänkt byta tyg med jämna mellanrum kan välja ett vanligt bomullstyg. Om själva stolen behöver målas kan du tänka på att välja en färg som passar ihop med mönstret.

När du har allt som du behöver är det bara att sätta igång! Din nya stol kan sedan passa fint vid ditt skrivbord, i hallen eller kanske vid matbordet. En personlig stol kan även vara en jättebra gåva till någon som fyller år eller kanske har flyttat hemifrån.