Skapa figurer med sculpeylera

figureinhalves2Att kladda med lera är helt underbart. Det tycker i alla fall barn, men många vuxna håller säkert med även om det är mindre kul att städa upp efteråt. Vanligast är att barn tycker om leror som är knådbara och lätta att forma om, medan äldre personer gärna vill ha någonting som man kan bränna i ugnen.

Sculpeylera dök upp på marknaden för ungefär tio år sedan och har blivit väldigt populärt bland både konstnärer och hobbyartister. Den kan verkligen rekommenderas för alla som vill prova på att göra egna skulpturer. Leran är nämligen lättarbetad, billig, går att måla och passar alla kunskapsnivåer så även barn kan använda den.

Går att forma på alla sätt och vis

Sculpeylera är känd för att vara otroligt lättformad oavsett om man använder den torr eller lätt fuktad. Det är lika lätt att forma den med händerna som med olika redskap man kan införskaffa billigt, så om man vill kan man försöka sig på att tillverka mer detaljerade figurer.

Leran är egentligen till för skulpturer och byster men man kan också skapa andra saker med dem, som små prydnadsskålar eller smyckesdetaljer. Många personer gör porträtt av sin sculpeylera och då är det extra viktigt att man lätt kan forma om den och börja om på nytt, eftersom det är viktigt att återskapa unika karaktärsdrag.

Kan bakas två gånger

Något viktigt vid framförallt porträttskulpturer är att man kan baka leran två gånger i ugnen. Om man till exempel behöver göra ett par ögon till sin skulptur så vill man ju att de ska vara perfekt runda. Skulle man tillverka dem i obränd lera och sedan forma till resten av ansiktet kommer det innebära att ögonen plattas ut lite och får fel form. Väljer man att tillverka de klotformade ögonen först och sedan bakar dem, har de ju blivit hårda och kan med fördel täckas med rå lera utan att förlora formen. Eftersom leran går att baka flera gånger innebär det att ögonen inte spricker i ugnen.