Skriv och bind egna böcker

header_bookbindingOm man gillar att skriva kan ett roligt projekt vara att skapa sin egen bok. Den behöver inte alls vara lång utan kan bestå av några korta berättelser eller betraktelser. Har man väl skapat en egen bok brukar man snabbt vilja skriva och binda fler, och om man så vill kan man ibland ha skrivandet som en betald hobby. Då slår man två flugor i samma smäll!

Poesi

Många tycker om att skriva små dikter. De kan handla om till exempel kärlek, livet, vardagsbetraktelser och naturromantik och vara skrivna på vers eller i fri form. Har man samlat ihop ett antal dikter som man är riktigt nöjd med kan man välja att skapa en bok av dessa. Skulle man ha ett mindre antal kan man öka antalet sidor i sin bok genom att kombinera varje dikt med till exempel ett fotografi eller en teckning. Som en bonus kan konstverket eller fotografiet förstärka diktens budskap och ton.

Sagoböcker

Har man barn eller känner någon som har det, kan man försöka sig på att skapa egna sagoböcker. Extra kul blir det om man också tycker om att rita eller måla, eftersom man då kan smycka ut sin sagobok med passande illustrationer. Gör man en bok till sitt eget barn är det jättekul för barnet att få vara med och rita bilder till boken. Kanske kan mamma eller pappa skriva ihop en saga som barnet själv hittat på, och sedan kan familjen hjälpas åt med teckningarna. Det är inte bara kul för stunden utan blir också ett fint minne att spara ända in i vuxen ålder.

Binda själv

Man kan förstås få hjälp av ett tryckeri när man vill trycka sin bok, men det blir mer personligt om man gör det själv. Först behöver man skriva ut boken och då är det bra att använda tjockare och lite finare papper. Sedan ska pappersarken sys ihop med hjälp av nål och tråd. Efter att det är avklarat är det dags att skapa ett omslag som ofta består av dekorerad kartong. Arken limmas sedan fast i denna och allt pressas ihop medan limmet torkar.