Spara pengar genom att planera dina matinköp

Matinköp är en kännbar utgift för de flesta hushåll och genom att planera smart är det möjligt att spara pengar. Ett tips är att göra en veckomatsedel. Utifrån den kan du göra en inköpslista och sedan handla en gång i veckan. Vanligtvis är det bättre än att småhandla. Du får vara beredd på att det kan bli mer rester. Släng inte rester, utan frys in dem och ät vid ett senare tillfälle.

Undvik impulsköp

En av de största bovarna bakom dyra matinköp är de spontana inköpen som sker i själva butiken. Ofta är dyra varumärken med snygga förpackningar placerade väl synligt för att fresta kunderna att plocka på sig dem. Ett annat klassiskt exempel är hur godis, choklad och dylikt placeras nära kassan, vilket gör att många ger efter för frestelsen. Ytterligare ett tips: Handla inte när du är hungrig, eftersom det påverkar ditt beslutsfattande och gör det svårare att följa planeringen.

Rabatter och storpack

De stora matvarukedjorna har regelbundet rabatter på olika varor. Titta i reklamblad eller på webbsidan. Storpack brukar också vara fördelaktigt. Räkna gärna ut pris per styck för olika varor för att se hur du sparar mest pengar.