Tips när man bakar

untitled-2Det finns flera saker som är viktigt att tänka på när man bakar och vill vara säker på att man får bäst möjliga resultat.

Tips för ingredienser

Först och främst är det alltid bättre att väga ingredienserna på en hushållsvåg, snarare än att mäta med decilitermått. Det gäller speciellt mjölsorter eftersom dessa varierar otroligt mycket i fuktighet och tyngd beroende på sort, luftfuktighet och förvaring. Många bakverk är inte särskilt känsliga men det finns bröd och kakor som behöver precis rätt mängd mjöl, annars blir baket helt misslyckat. Det gäller till exempel mördegskakor som är beroende av ett exakt förhållande mellan smör, socker och mjöl och går sönder när man har för mycket mjöl och blir platta och hårda om man har för lite.

Det är också viktigt att använda rumstempererade ingredienser. Dels för att smeter och såser kan skära sig om inte alla ingredienserna har samma temperatur, och dels för att gräddningen i ugnen tar längre tid om ingredienserna är kalla. Det kan göra att gräddningstiden som står i receptet inte stämmer och orsakar stress om man har en tid att passa.

Matbröd med skorpa

När man bakar alla typer av matbröd i form av bullar, limpor eller flätor är det en bra idé att kasta in lite vatten i ugnen. Det går också att ställa in en ugnsform med vatten på ugnens golv. Vattenånga gör så att brödet får en knaprig och god skorpa, och den gör också att fukten stannar kvar inne i brödet så att man får ett saftigt innanmäte och slipper torra och trista bröd.

Finare bröd och kakor

Om man använder smör istället för margarin får man både godare smak och finare färg på sina bakverk eftersom smöret är gult och smakrikt. För att göra kakorna och bröden ännu gulare kan man skaffa hem ägg med gulare gula, vilka brukar säljas i de flesta matbutiker. Hönorna har matats med ett foder som ökar det gula färgämnet i äggulan och leder till en väldigt fin färg. Som bonus brukar de här äggen också smaka extra gott.